• RnZ Homestay near UTM Skudai@ Taman Sri Pulai

    maklumat lanjut boleh lawati page RnZ Homestay di Facebook

  • 10 sebab mengapa kin guna twitter

    nape kin suke tweet?eh ingat burung je leh tweet? kin pon nk tweet gak.HEHE.

  • Website shopping online shawl hot !!!(updated)

    kita kene jadi pengguna yg bijak memilih barang xgitu? bndinkan harga, kualiti...so, kin xde la nk bg tips beli shawl sbb kin taw korg2 kt luar sana lagi handal pilih shawl dan lg bergaya tambah hot super cantik la.

  • WEBSITE DOWNLOAD MOVIE HOT!!!(update 3NOV)

    sementelaah kin sedang bermaraton muvie week ni(kin tw korg pon bgtu an jgn malu2 terus terng saja...kah3)..kin nk sharekan page yg dah byk berjasa pada kin.

  • surat untuk awak...

    lepas tgk video fan hanis zalika. wow!sweet gile kalau ade peminat fanatik camni! tp kin ni sapelah xseperti hanis. i just can be my self.titik cam gurl len, xlengkaplah manusia klu xde perasaan an. hehe. klau lah boleh bgtw 'die' yg kin admire die.hmm... kin xlah seberani aziz hazmi kin hanya boleh post kat cini...

Monday, February 24, 2014

Bekerja lebih masa; normal atau tidak normal?




Bekerja lebih masa menjadi satu gaya hidup masa kini di sektor-sektor swasta dan ia adalah satu budaya yang kurang sihat. Ia bukan sahaja menunjukkan bahawa projek management yang kurang bagus malah ia boleh membawa kepada kehidupan yang tidak seimbang seperti : 

1. kurang rehat dan tidur
2. gaya pemakanan yang tidak menentu
3. kurang perhatian kepada keluarga
4. stress



"Nearly 70 percent spend two to five hours working beyond their official work hours every day" - Jobstreet
Sumber daripada Jobstreet mengatakan 70 peratus daripada rakyat malaysia bekerja lebih masa, dua hingga lima jam setiap hari.

Senario kes terburuk adalah apabila bekerja melebihi lima jam :
- Katakanlah waktu bekerja dari pukul 8pagi - 5ptg, bermakna lima jam melebihi waktu kerja biasa adalah bekerja sehingga pukul 11 malam!
- Katakanlah waktu bekerja dari pukul 9pagi - 6ptg, bermakna lima jam melebihi waktu kerja biasa adalah bekerja sehingga pukul 12 malam!

Bagaimana mereka ini boleh bekerja dengan begitu sekali?

Balik rumah pun anak dan bini/laki sudah tidur. Bangun pagi mereka sudah pergi kerja/sekolah semula. Kurangnya interaksi bersama keluarga akan menyebabkan banyak lagi masalah yang akan timbul dalam sesebuah institusi kekeluargaan dek kerana kurangnya perhatian yang diberikan.

Daripada segi pengurusan projek pula, jika kerja dilakukan melebihi waktu bekerja menunjukkan bahawa kelemahan dalam pengurusan masa. Kerja yang dirancang tidak mengikut garismasa atau jadual. Ini juga menunjukkan kelemahan dalam mengurus resource/pekerja. Dengan segala kelemahan yang berlaku, dari segi mata kasar mungkin akan kelihatan projek itu berjaya tetapi sebenarnya berlaku pembaziran dari segi bayaran kerja lebih masa dan suasana untuk bekerja juga semakin tidak memberangsangkan kerana kepenatan setelah bekerja seharian melebihi masa yang sepatutnya.

Jika masih single, bekerja seharian dan kurang rehat akan mengakibatkan keletihan dan kurang bermaya. Jika ini berterusan akan mengakibatkan kemurungan. Suasana bekerja menjadi semakin tidak bersemangat tambahan lagi bekerja bersama bos yang tidak tahu menghargai penat lelah pekerjanya. Motivasi diri semakin berkurang dari hari ke hari. Lama-kelamaan kerja jadi tidak seronok dan pelbagai perkara berbangkit berlaku.

p/s: Peningkatan kekerapan penukaran pekerja juga sudah cukup menunjukkan bahawa pengurusan projek dan kebajikan pekerja adalah teruk.

Wednesday, February 5, 2014

TIP MEMILIH SHORTSTAY/HOMESTAY



Kewujudan shortstay/homestay pada asalnya memberi peluang kepada tetamu untuk merasai suasana kampung/desa. Kini idea itu telah dibawa ke bandar dan semakin mendapat tempat di hati masyarakat Malaysia.  Ini adalah kerana shortstay/homestay boleh menampung lebih ramai orang berbanding penginapan di hotel. Sesetengah homestay pula menawarkan pakej lengkap rumah seperti peralatan memasak dan membasuh baju. 

Shortstay/homestay juga boleh dijadikan :
 - penginapan untuk saudara mara ketika majlis perkahwinan
- rumah bersanggah
- [trend sekarang] jadikan homestay sebagai tempat untuk buat majlis perkahwinan.
- penginapan ketika menghadiri konvokesyen
- penginapan ketika bercuti
- penginapan ketika balik kampung/bercuti hari raya

1. Lokasi
Perkara yang paling penting untuk memilih shortstay/homestay ialah lokasinya. Lokasi yang berdekatan dengan tempat yang hendak dituju supaya tidak jauh untuk berulang alik.

2. Bajet
Seperti pepatah ukur baju di badan sendiri. Jadi, tengok dompet dulu, tebal atau tidak. Mungkin sekarang dah tak relevant agaknya. iyelah zaman sekarang guna credit card. Jadi, kite kene tengok kemampuan atau bajet. Jangan sampai terlebih bajet pulak.

2.a. Bajet besar
Setelah tolak tambah darab bahagi semua, macam banyak je bajet bulan ni (iyelah dapat bonuslah katakan), boleh la pilih homestay yang ada kolam renang atau air-cond disetiap bilik. Menginap ramai-ramai satu keluarga yang besar, untung juga!

2.b Bajet kecil
Cukup-cukup bajet tapi still nak meginap dihomestay untuk pergi bercuti. Sedara-mara datang berduyun dari kampung boleh menginap di homestay yang sedikit murah tetapi masih boleh menampung sedara mara yang ramai. Boleh pilih  RNZ Homestay. RNZ Homesaty menyediakan perkhidmatan yang berpatutan. boleh singgah pada link yang diberikan untuk keterangan lanjut.

3. Suasana/kebersihan/keselamatan
Suasana disekeliling shortstay/homestay juga memainkan peranan yang penting. Seperti kita memilih ruamh sewa di post tip memilih ruma sewa.

Mungkin anda juga mahu memberikan pendapat anda. Kriteria apa yang anda mahu dalam memilih sesebuah homestay. Mari kita berdiskusi!






p/s: Bajet besar atau kecil semuanya bergantung pada anda. Rancanglah dengan baik. Semuanya terletak ditangan anda!  :)

Thursday, December 5, 2013

[UPDATE] TIP MEMILIH RUMAH SEWA

Home sweet home :   manis semanis rumah? jgn sampai kene serang semut sudah


Rumah sewa menjadi pilihan ketika kita mendapat tawaran kerja yg jauh dari rumah, kene posting ke tempat yang asing bagi kita dan tiada sedara-mara terdekat yang boleh kita tumpang. Even klu ada pon, takkan kite nak menumpang selamanya kan. Cubalah hidup berdikari. 

So apa kriteria yg perlu ada pada rumah yg kita nak duduk dengan selesa? Jom kita semak senarai di bawah :
1. Kemudahan pengangkutan : fokus kpd pengankutan awam
Setelah ditokok tambah, point pengangkutan patut diutamakan dahulu. Bagi yg tiada kereta sendiri lebih-lebih lagi yg fresh graduate, mana mampu nak beli kereta lagi, pengangkutan awam sgt penting. klu xde pengangkutan tak sampai office kite dibuatnya. Pastikan kawasan yg kita nk duduk tu ada la bas ke lrt ke ktm ke paling mewah pon teksi la (mahal pulok)

2. Selamat : tempat yang kite hendak diami mestilah selamat.
Bagi yg dah ada kenderaan sendiri, ini reason yang paling penting skali selepas point pengankutan. Ada ke orang yang nak tinggal di tempat yang bahaya? tak kesah lah bahaya dari perompak atau kemalangan, bencana atau pencemaran. Kita sbgi pmpn, amat sgt mementingkan keselaman, lg bagus klu kita dpt dapat cari kawasan perumah berguard 24hour atau appartment berguard 24hour. saya taklah kate kalau ada guard confirm selamat tp atleast rase selamat sket lah. kalau yang appartment tu pastikan dalam liftnya ada cctv. ini untuk mengelakkan perkara yg perkara-perkara yang tak diinginin drpd berlaku. Ini juga tak menjamin 100% keselamatan anda. Jadi sbgi tip tambahan, pastikan anda memilik paper spray!. La ni penjahat boleh buat mcm-macam.

3. sewa berpatutan : sewa rumah yang berpatutan dan bukan lah cekik darah
Ada sesetangah orang yang tidak mampu untuk menyewa rumah dengan harga yang tinggi, berpadanan dengan gaji yang yg cukup-cukup makan. nak tak nak kriteria ini yang terpaksa didahulukan selepas menitik beratkan keselamatan. Ok lah tu kan, naik gaji nanti boleh cari rumah selesa sedikit. Sabar dulu eh :)

4. Dekat : berdekatan dengan tempat kerja
Yang ini pun masih dalam linkungan reason yang kedua tadi. Disebabkan gaji yang cukup-cukup makan, terpaksalah menyewa di rumah yang berdekatan. Ini dapat menjimatkan kos minyak kereta atau tiket lrt/ktm/bas sekaligus menjimatkan masa ketempat kerja! 2 in 1!

5. bersih : rumah yang bersih dan kemas
Ini sememangnya sangat penting.Sapa yang selesa duduk dirumah yang kotor dan bersepah? balik pon boleh pening kepala tengok keadaan rumah. kate rumahku syurgaku~ jangan pulak rumah terase macam neraka! tet... kalau ada rezeki lebih, tang bersih ni yang perlu diuatamakan selepas keselamatan tw.

6. Housemate yang boleh tahan
Yang ini xkesahlah. ikut kesesuiaan. Kalau dah rase housemate tu pelik sangat, suke bawak laki/pmpn yg berlainan jantina dari korg kuar masuk rumah tu ondaspot pindah terus. bahaya jugak nih. boleh jatuh dalam kategori first tu tadi, keselamatan. Bagi yang perempuanla. Tapi kalau korang ni lelaki pon xbagus jugak, buatnya tetiba kene tangkap halwat macamana? jawab sendiri la.

7. Coverage
Coverage? ada kaitan jugak tw. saya menyewa di sebuah appartment yg xdelah kt ceruk hutan sana haa, tgh bandar jugak la. tp coveragenya ya ampun! Disebabkan bloknya dikelilingi oleh blok-blok yang sama tinggi jugak, even line maxis pon xkuat ! ini saya bukan ckp pasal line slow untuk nk surf internet tw, tp line slow bile nk buat call ! Kalau nak call xboleh nk wat call smbil baring, terpakse bangun sket or dekat2 dgn tingkap tuk dapat signal kuat sket. pfff. tp apa nk buat, xpelah susah sket, asal dapat tempat yg selesa dan selamat.

Ok la. harap-harap tips yang tak seberapa ni membantu korg la ye.
Boleh la share kaalu ada tip2 lain yang berguna kat komen


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...