Rabu, 6 Mei 2009

AKU TANPA DIA


Hmm…sengaja kali ini ak pilih tajuk ini…mesti korg fikir sumtingkn!…haha…AKU TANPA DIA. Siapa ‘dia’? kata ganti diri ’aku’ plak?....mestilah ak sebagai penulisnye…ok la,straight 2 da point ok….’dia’ yg ak maksudkan kat sini sememangnye adalah karakter seorng lelaki…sperti mane senario yang sudah sinonim berlaku dikalangan muda mudi sekarang ini.
Dengan memilih tajuk ni, mesti terdetik kat hati sesiapa pun yg membacanya bahawa penulisnya berasa sedih kerana tidak berteman, dan yg paling penting menginginkan suatu perhubungan percintaan…huhu….memang fitrah manusia ingin mencintai dan dicintai…ak pun pernah merasainya suatu ketika dahulu...maklumlah, jiwa org muda…dulu2 la,tp skrg ni pun masih mude lg…ahaha…
Dulu mase ak masih di alam persekolahan,byk risalah2 tentang hukum2 bercinta ni…then ak  buat endah xendah je…lagipun ak masih single lg tem 2.wat pe nak dipikirkan. Then sampai satu tahap, kabanyakan kawan2 disekeliling ak sudah berteman. Disitu timbulllah satu keinginan…’org len dh de couple,ak bile lg?’..aha…
n satu hari ak slamatlah brcouple. hmm…walaubgaimana pun….hubnggn 2 x kekal lame…sperti gadis2 yg len,sape yg xkecewa klu berpisah dgn org yg kite syg….then, ak cube muhasabah balik dri ak…’betul ke pe yg ak buat slame ni?’ ak teringat balik risalah2 yg ak bace. hmm, mungkin de hikmah disebalik setiap yg berlaku…
kebetulan pada mase 2 risalah2 seperti dlu tgh hot, diforwar2kan di frenster, di blog dan bermacam2 lg…ak cube teliti isi kandungan trsebut. Agak lame juga ak memikirkan isi kandungannya dan cube mencari identiti dri ak sendri. Ak meminta pertolongan dr ALLAH supaya mejauhkan ap yg melalaikan dr ak dan mendekatkan ak kpd perkara yg mndtgkan kpd kebaikan.
Skali lg, ak hampir terjebak dgn permasalahan jiwa ini, walaubgaimana pun, ak cube manangkisnye dr terus menjadi barah yg akan merosakkan hati. Alhamdulilah, ALLAH masih memberi peluang kpd ku tuk perbaiki dri dan iman yg semakin menipis ni. Ak semakin yakin bahawa ape yg ak buat slame ini salah dan ak perlu muhasabah kembali dri ak.
Sbagai seorang hamba-NYA, ak cube memperbaiki dri, walau ak tahu yg ak bukanlah seorg yg perfect dan alim. Smoga niatku diberkati ALLAH. Amin…..

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

2 ulasan :

  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  2. huhu
    mmg pun
    tp 2 citer dlu
    zman jahiliah ak

    BalasPadam

komen dari akaun google plus korang SH boleh baca tapi orang lain xboleh baca. ada problem dgn google+ comment, so tak boleh nak aktifkan,

Sebarang komen yang ditinggalkan adalah tanggungjawab anda sendiri. SakinHani tidak akan bertanggunjawab terhadap komen yang ditinggalkan.

SakinHani juga berhak untuk mengedit atau memadam mana-mana komen yang dikemukakan kepada blog ini seperti:
>Komen yang disifatkan sebagai spam
>Komen tidak senonoh
>Komen mengandungi bahasa atau ayat yang boleh menyinggung sensitiviti kaum atau agama yang lain
>Komen yang menyerang seseorang individu atau organisasi
>Komen yang berbaur perkauman