puding caramel sebagai manisan mulut
credit to en.google |
mmg sedap.....xsempat amek gambar la
dah habis...huhu....
tp ak wt pakai acuan laen
xde acuan cane
pakai je acuan cup cake ari2
jom masuk dapur jum!!!
BAHAN-BAHAN
4 biji telur
1 1/2 cwn susu segar
1/2 cwn gula
1 1/2 penutup esen vanila
CARAMEL
1/2 cwn gula
1 tbs air
CARA-CARA 1. Masak gula didalam periuk sehingga keperangan. Masukkan air. Kacau hinga caramel larut. Tuang caramel kedalam bekas cukup untuk menutupi dasar. 2. Dalam bekas lain msukkan kesemua telur dan kacau perlahan tanpa mengangkat wisk/garfu. Jangan biarkan air bubble terbentuk. Ketepikan. 3. Masak susu dan gula didalam periuk dgn api perlahan. Kacau sehingga gula larut. Matikan api sebelum mendidih. 4. Tuang susu perlahan2 kedalam telur. Masukkan esen vanila dan kacau perlahan2. 5. Tapis campuran kedalam bekas berisi caramel td. 6. Kukus/bakar dgn water bath dgn suhu rendah selama 15-20 minit bergantung kpd size bekas. 7.Sejukkan sebelum dihidang. Sesuai dimakan dgn fresh strawberry.
lapo la plak tgk petang2 cam ni...:)
BalasPadamhuhu...tw xpe...gigit jari
BalasPadam