Jumaat, 21 Mei 2010

puding caramel sebagai manisan mulut

credit to en.google
beb...nmpak sedap an!!!!
mmg sedap.....xsempat amek gambar la
dah habis...huhu....
tp ak wt pakai acuan laen
xde acuan cane
pakai je acuan cup cake ari2

jom masuk dapur jum!!!



BAHAN-BAHAN
4 biji telur
1 1/2 cwn susu segar
1/2 cwn gula
1 1/2 penutup esen vanila

CARAMEL
1/2 cwn gula
1 tbs air
CARA-CARA 1. Masak gula didalam periuk sehingga keperangan. Masukkan air. Kacau hinga caramel larut. Tuang caramel kedalam bekas cukup untuk menutupi dasar. 2. Dalam bekas lain msukkan kesemua telur dan kacau perlahan tanpa mengangkat wisk/garfu. Jangan biarkan air bubble terbentuk. Ketepikan. 3. Masak susu dan gula didalam periuk dgn api perlahan. Kacau sehingga gula larut. Matikan api sebelum mendidih. 4. Tuang susu perlahan2 kedalam telur. Masukkan esen vanila dan kacau perlahan2. 5. Tapis campuran kedalam bekas berisi caramel td. 6. Kukus/bakar dgn water bath dgn suhu rendah selama 15-20 minit bergantung kpd size bekas. 7.Sejukkan sebelum dihidang. Sesuai dimakan dgn fresh strawberry.

2 ulasan :

komen dari akaun google plus korang SH boleh baca tapi orang lain xboleh baca. ada problem dgn google+ comment, so tak boleh nak aktifkan,

Sebarang komen yang ditinggalkan adalah tanggungjawab anda sendiri. SakinHani tidak akan bertanggunjawab terhadap komen yang ditinggalkan.

SakinHani juga berhak untuk mengedit atau memadam mana-mana komen yang dikemukakan kepada blog ini seperti:
>Komen yang disifatkan sebagai spam
>Komen tidak senonoh
>Komen mengandungi bahasa atau ayat yang boleh menyinggung sensitiviti kaum atau agama yang lain
>Komen yang menyerang seseorang individu atau organisasi
>Komen yang berbaur perkauman