Isnin, 6 Disember 2010

cara mudah ping blog di Gengblogger.com

tutorial ini dibawakan khas dari nr-sknh.blogspot.com

owh!hari ni kin nk buat klas mangaji ni, sume dijemput hadir yek! xde yuran pangajian. free op caj!!HEHE.
ohyeah.kita mulakan pangajian kita, kita baca al-fatihah dulu yek. ok2.seriius...votelah header kin kat sini! tq so much pd ssape yg dah vote!!!

hari ni kita nk belajar cara mudah ping blog di Gengblogger.com

apa kelebihan ping entri di gengblogger.com? 
1. ahli GB sehingga hari ini berjumlah 11,700 org...99% melayu
2. semenjak 2minggu lepas..selepas bebas dr malware, traffik GB roughly 5-6k unique visitors/daily..dan lebih kurang 40k pageview/daily
3. secara purata lebih kurang 1000 blog entri di ping setiap hari.
4. GB adalah sebuah komuniti yg sihat, byk aktiviti dan gathering yg dianjurkan adalah inisiatif dr user2 GB sendiri.
5. terdapat lebih kurang 5k topik perbincangan di forum GB
6. GB adalah tempat yg best ^_^..hehe
 
sblum terlupa tutorial ini untuk mereka yg sudah mendaftar di gengblogger.com sahaja ya
votelah header kin kat sini! tq so much pd ssape yg dah vote!!!


























step 1 : log in menggunakan akaun facebook korg


step 2 : klik menu rumah dan korg akan dibawa terus ke dashbord/home korg


lepas tu di sebelah kiri, korg akan melihat latest entry korg dipaparkan seperti dibawah, utk tutorial ini kin guna akaun kin, jadinya ia automatik akan paparkan entri latest kin,votelah header kin kat sini! tq so much pd ssape yg dah vote!!!


step 3 : next pilih kategori yang bersesuaian dengan entry korg ye
ini utk memudahkan blogger lain mencari entry korg, dlm kes ni entri kin berkaitan dengan kontest


step 4 : lastly, tekan button 'ping blog'
ini sebagai langkah terakhir untuk submit blog korg, blog korg akan diindex ke dalam gengblogger.com


ok, siap mudah kan....lama2 nanti mesti pandai....senang je!votelah header kin kat sini! tq so much pd ssape yg dah vote!!!

p/s : selamat mencuba!!

10 ulasan :

  1. ini utk contest GB kn? good luck good luck.. nice tutorial.

    BalasPadam
  2. memang selalu su ping kat geng blogger tapi tak de orang nak melawat

    BalasPadam
  3. @Cik Su hmm...xtw lah.cuba je lg.sapa tw boleh membantu...HEHE

    BalasPadam
  4. lorh...apa yg xpaham. ko dh register blom?

    BalasPadam
  5. Bagus2. gud luck yer... aku terkagum dengan style comeen ni.. i folo u
    | Jemputan untuk menyertai GA | Domain untuk dimenangi |

    Ikhlas
    - Qalish [Dot] Com -

    BalasPadam
  6. @sumpit yeke?..tp rase cm susah lak nk kne tekan satu2....ermm...

    BalasPadam

komen dari akaun google plus korang SH boleh baca tapi orang lain xboleh baca. ada problem dgn google+ comment, so tak boleh nak aktifkan,

Sebarang komen yang ditinggalkan adalah tanggungjawab anda sendiri. SakinHani tidak akan bertanggunjawab terhadap komen yang ditinggalkan.

SakinHani juga berhak untuk mengedit atau memadam mana-mana komen yang dikemukakan kepada blog ini seperti:
>Komen yang disifatkan sebagai spam
>Komen tidak senonoh
>Komen mengandungi bahasa atau ayat yang boleh menyinggung sensitiviti kaum atau agama yang lain
>Komen yang menyerang seseorang individu atau organisasi
>Komen yang berbaur perkauman