Ahad, 21 Oktober 2012

Teddy's Bears

taw tak yang nama teddy bear ni berasal dari nama president united state yg ke 26, Theodore Roosevelt yang nicknamenya adalah 'Teddy'?

Dikisahkan pada 14 November 1902,  Roosevelt terlibat dalam misi membantu menyelesaikan pertikaian sempadan antara Mississippi dan Louisiana. Dalam masa senggangnya dia menyertai pemburuan beruang di Mississippi. Akhirnya, pembantu Theodore dapat menangkap seekor anak beruang hitam amerika setelah mengejar begitu lama dan diikat dan beruang itu kelihatan cedera. Pembantunya mencadangkan supaya Theodore membunuhnya akan tetapi dia tidak sanggup, malah mengarahkan pembantunya membunuh beruang itu untuk menamatkan kesengsaraan beruang itu.

Theodore tidak sanggup untuk membunuh anak beruang malah mengarahkan pembantunya membunuh beruang itu untuk menamatkan kesengsaraan beruang itu. [Sumber wikipedia]
Peristiwa itu ditulis oleh editor politik pada ketika itu dengan menggambarkan seekor beruang yang garang yg telah membunuh anjing pemburu telah ditangkap. Kemudian telah direka supaya watak beruang itu kelihatan seperti anak beruang yang comel dan kemuadiannya tersebar cerita sebagai Teddy's Bear yang bermaksud beruang kepunyaan Teddy.

sumber : http://inventors.about.com & http://en.wikipedia.org

1 ulasan :

komen dari akaun google plus korang SH boleh baca tapi orang lain xboleh baca. ada problem dgn google+ comment, so tak boleh nak aktifkan,

Sebarang komen yang ditinggalkan adalah tanggungjawab anda sendiri. SakinHani tidak akan bertanggunjawab terhadap komen yang ditinggalkan.

SakinHani juga berhak untuk mengedit atau memadam mana-mana komen yang dikemukakan kepada blog ini seperti:
>Komen yang disifatkan sebagai spam
>Komen tidak senonoh
>Komen mengandungi bahasa atau ayat yang boleh menyinggung sensitiviti kaum atau agama yang lain
>Komen yang menyerang seseorang individu atau organisasi
>Komen yang berbaur perkauman