Ahad, 21 September 2014

Sate percik agak2 sedap tak?

Sate

sape tak suke sate weh? Rugi la sangat-sangat. Sate ni sedap taw! Jangan la tekak tu asik nak makan western je. Tak tahu sate tu hape???! Meh sini wa lekuk sket. Maybe korang ni dari kecik duk luar negara/oversea neh…. Sate ni  diperbuat daripada daging yang dipotong kecik-kecik lalu dicucuk di lidi(kalau lidi pun tak tahu, SH tak tahu la). Kemudian dibakar di atas bara api, direnjis minyak sedikit supaya sate tu mudah di masak dan masak rata. Dihidang bersama nasi himpit, mentimun, bawang dan kuah kacang(kunci rasa).

menu sate di sate Wak Radol

 Sate pilihan SH

SH suke satenya dibakar tak terlalu kering, half-cook pon boleh. Dimakan bersama nasi empit, timun dan bawang besar( tapi SH tak minat sgt makan dgn bawang mentah2 gitu aje). Dan yang paling penting  kuah kacangnya! Kuah kacangnya mestilah tak terlalu pekat dan tak terlalu cair. Seimbang rasa lemak dan manisnya, jangan terlalu manis beb, tak elok untuk kesihatan! Mesti ada rasa pedas sket baru rasa trill nak makan!!  Haha. Besar keciknya sate tak de masalah sangat sebabnya kalau kecik harga pon murah sket klu besar mahal la sket kan…


Tempat-tempat menarik nak layan sate:


Sate Haji Samuri

Semestinya sate kajang. SH pernah makan kat sana sekali je. Itupun kakak kepada roomate belanja. Huhu.  Tapi memang sedap la. Cukup umppph!! Cukup ciri-ciri sate pilihan SH. Tambahan, macam-macam sate korang boleh jumpe mcm sate perut, sate kambing, sate arnab, waa… eksoktik gile!


Sate depan menara celcom, jln tun razak

Yang ni sedap jugak ni, tempat ni selalu ramai orang lepas time balik keje. Orang-orang pejabat balik keje sementara tunggu jem kt jalan tun razak tu reda, dorang ngeteh jap sambil men’sate’. Haha.  Macam sedap je bunyi die.  Sate kat sini besar-besar. Bosan dengan selera melayu, korang boleh makan chicken chop. Eh, cina pon layan sate kat sini taw!


Sate Wak Radol

Yang ni HQ sate Wak Radol ( HQ kau, kerlas kau jah) ni tak pastilah kat mana.  Tapi SH pernah try makan dekat cawangan Taman Desa Skudai. Boleh tahan la. Satenya dimasak half-cooked dan tak terlalu kering tapi kuah kacangnya manis sket… Overrall OK la.

Tapi kan mana-mana SH pergi makan sate lebih kurang je rasa satenya. Tak de variasi.


Variasikan kuah sate

Apa kate peniaga-peniaga sate pelbagaikan kuah sate. Daripada kuah kacang  yang tradisional, kita beri perasa baru? Contoh perasa : 
  1. Black paper
  2. Percik
  3. Kacang pool(femes kat jb ni)
Haaa. Kan. Sedap jugakkan. Korang boleh fefeeling sate western.  Sate black paper! Haha. Lepas tu rasa sate percik pulak. Umph! Terbaik!. Terliur sat tengah taip entri ni terbayang-bayang sate gebu. Alahai! Sate kacang pool? Sape sampai jb tak pernah rasa kacang pool kat plaza larkin dan plaza angsana memang rugi ler. Best wooo. Sate kacang pool. Unik jugak tu…







0 111 dah komen, awk bila lagi? :

Catat Ulasan

komen dari akaun google plus korang SH boleh baca tapi orang lain xboleh baca. ada problem dgn google+ comment, so tak boleh nak aktifkan,

Sebarang komen yang ditinggalkan adalah tanggungjawab anda sendiri. SakinHani tidak akan bertanggunjawab terhadap komen yang ditinggalkan.

SakinHani juga berhak untuk mengedit atau memadam mana-mana komen yang dikemukakan kepada blog ini seperti:
>Komen yang disifatkan sebagai spam
>Komen tidak senonoh
>Komen mengandungi bahasa atau ayat yang boleh menyinggung sensitiviti kaum atau agama yang lain
>Komen yang menyerang seseorang individu atau organisasi
>Komen yang berbaur perkauman