Sate percik agak2 sedap tak?
Sate
sape tak suke sate weh? Rugi la
sangat-sangat. Sate ni sedap taw! Jangan la tekak tu asik nak makan western je.
Tak tahu sate tu hape???! Meh sini wa lekuk sket. Maybe korang ni dari kecik
duk luar negara/oversea neh…. Sate ni diperbuat daripada daging yang dipotong kecik-kecik
lalu dicucuk di lidi(kalau lidi pun tak tahu, SH tak tahu la). Kemudian dibakar
di atas bara api, direnjis minyak sedikit supaya sate tu mudah di masak dan
masak rata. Dihidang bersama nasi himpit, mentimun, bawang dan kuah
kacang(kunci rasa).
menu sate di sate Wak Radol |
Sate pilihan SH
SH suke satenya dibakar tak
terlalu kering, half-cook pon boleh. Dimakan bersama nasi empit, timun dan
bawang besar( tapi SH tak minat sgt makan dgn bawang mentah2 gitu aje). Dan yang
paling penting kuah kacangnya! Kuah
kacangnya mestilah tak terlalu pekat dan tak terlalu cair. Seimbang rasa lemak
dan manisnya, jangan terlalu manis beb, tak elok untuk kesihatan! Mesti ada
rasa pedas sket baru rasa trill nak makan!! Haha. Besar keciknya sate tak de masalah
sangat sebabnya kalau kecik harga pon murah sket klu besar mahal la sket kan…
Tempat-tempat menarik nak layan sate:
Sate Haji Samuri
Semestinya sate kajang. SH pernah
makan kat sana sekali je. Itupun kakak kepada roomate belanja. Huhu. Tapi memang sedap la. Cukup umppph!! Cukup ciri-ciri
sate pilihan SH. Tambahan, macam-macam sate korang boleh jumpe mcm sate perut,
sate kambing, sate arnab, waa… eksoktik gile!
Sate depan menara celcom, jln tun razak
Yang ni sedap jugak ni, tempat ni
selalu ramai orang lepas time balik keje. Orang-orang pejabat balik keje
sementara tunggu jem kt jalan tun razak tu reda, dorang ngeteh jap sambil men’sate’.
Haha. Macam sedap je bunyi die. Sate kat sini besar-besar. Bosan dengan selera
melayu, korang boleh makan chicken chop. Eh, cina pon layan sate kat sini taw!
Sate Wak Radol
Yang ni HQ sate Wak Radol ( HQ
kau, kerlas kau jah) ni tak pastilah kat mana. Tapi SH pernah try makan dekat cawangan Taman
Desa Skudai. Boleh tahan la. Satenya dimasak half-cooked dan tak terlalu kering
tapi kuah kacangnya manis sket… Overrall OK la.
Tapi kan mana-mana SH pergi makan
sate lebih kurang je rasa satenya. Tak de variasi.
Variasikan kuah sate
Apa kate peniaga-peniaga sate
pelbagaikan kuah sate. Daripada kuah kacang yang tradisional, kita beri perasa baru? Contoh
perasa :
- Black paper
- Percik
- Kacang pool(femes kat jb ni)
0 111 dah komen, awk bila lagi? :
Catat Ulasan
komen dari akaun google plus korang SH boleh baca tapi orang lain xboleh baca. ada problem dgn google+ comment, so tak boleh nak aktifkan,
Sebarang komen yang ditinggalkan adalah tanggungjawab anda sendiri. SakinHani tidak akan bertanggunjawab terhadap komen yang ditinggalkan.
SakinHani juga berhak untuk mengedit atau memadam mana-mana komen yang dikemukakan kepada blog ini seperti:
>Komen yang disifatkan sebagai spam
>Komen tidak senonoh
>Komen mengandungi bahasa atau ayat yang boleh menyinggung sensitiviti kaum atau agama yang lain
>Komen yang menyerang seseorang individu atau organisasi
>Komen yang berbaur perkauman