Sabtu, 12 Mac 2011

review | Hikayat Merong Mahawangsa



haip!!! puas hati kin dapat tgk HMM! best!!! rugi korg yg x tgk lg :) saja nk wat korg jeles...agaga ;D tgk HMM satu-satunya filem tempatan yg boleh dibanggakan! xcaye g tgk seniri lah! feel de lain....lain dari filem2 malay yg kin pernah tgk, antara malay film yg kin tgk kat panggung. (tu tandanya citer tu best! sbb besenya kin slalu tgk english movie je kat panggung) baru la rase berbaloi-baloi. tp seyes berbaloi. serius! xmain-main ni serius best! kiter citer komen yg best2 dulu la ek

sarat dengan CGI
teknik CGI yg org duk sebut-sebut. mula2 kin xpaham sgt pebendanya CGI ni. dah tgk baru dapat rase feel CGI tu...de mcm ala2 filem barat yg gempak cam harry potter tu! starting tgk tu, ok. 'wow' 'boleh tahan la'...rasa bangga ooo anak malaysia sendiri dapat hasilkan filem setanding filem barat :) congrat KRU!!! :)

KRU


prop sesuai pelakon ramai
prop2 yg digunakan memang sesuai la tuk filem bergenre epik. overal xde masalah sgt.pelakon memang ramai gile! i mean pelakon2 time perang tuh. standard la tuh an

byk aksi, nampak real
memang tercapailah objektif filem ni tuk beri impak maksima pada kita yg menonton. aksi2 de mmg byk. dan yg pentingnya  mmg nampak real tw. de tusuk pedang nampak tembus sampai belakang, contohnya la. tp ada satu part yg nampak pelik, bila mana merong dikepung sampai kat atas tempat tinjau, den tempat tu tumbang. ale ale sume lanun2 tu dah mati. pelik!

Stephen Rahman Hudges
pelakon encem :p dan sesuai
ni la pelakon utama HMM yg melakonkan watak merong. hensem gak an :) tp nama die Stephen Rahman Hudges, die ni org apa ye sebenarnya? malay look kin pon leh terpikat. keh3 :p english de fluence. ada yg kate de org us tp dok malaysia? humm. prince marcus (teringat clasmate pon nama marcus gak) tu pon boleh tahan gak tp kin punya taste malay look je :)

tak terlalu serius
hikayat merong mahawangsa, tgk tajuk je bunyi dah macam sastera sekolah menengah. tp dalma filem ni ada juga diselitkan lawak2. gelak satu panggung dibuatnya!

citer ni bukan malay je yg tgk tp ramai gak chinese dalam panggung tadi. first impression mmg dah bagus dah. tp yg pentingnya filem ini membuatkan kita tidak lupa akan sejarah tanah melayu. walau filem ni tidaklah 100% sama, key point yg nak disampaikan kpd penonton itu masih ada. teruslah menyokong industri perfileman tempatan! yea! kin yakin KRU boleh maju lagi seperti production2 yg lain bertaraf antarabangsa. go go!

picture : google


10 ulasan :

  1. yehaaaa,, big clap for KRU Group! =)

    BalasPadam
  2. kene pegi tgk niiii......

    BalasPadam
  3. @NS filem wajib tonton bulan ni!haha

    BalasPadam
  4. bestnya... kat sini takde panggung wayang... jawabnya lambat lagilah kak munna dpt tgk citer ni

    BalasPadam
  5. @munna la...kak munna duk area mana ni? xpe2...slalunya atleast dlm sbulan citer msih ada kat panggung lg...

    BalasPadam
  6. Huh tak tau bila nak gi tgok cite ni,tiket Free dah ada...

    BalasPadam
  7. @apyzs waa.....bestnya dapat tiket free! :D

    BalasPadam
  8. Saya diantar peminat filem apik. jika di berikan markah 10/10 saya beri 7/10. Latar belakang dan kesan filem itu masih banyak perlu di perbaiki. apapun keep it up industri perfilemman malaysia. yeh

    BalasPadam
  9. @Freak mmm.betul tu.apa pon, ia masih boleh dibanggakan :)

    BalasPadam

komen dari akaun google plus korang SH boleh baca tapi orang lain xboleh baca. ada problem dgn google+ comment, so tak boleh nak aktifkan,

Sebarang komen yang ditinggalkan adalah tanggungjawab anda sendiri. SakinHani tidak akan bertanggunjawab terhadap komen yang ditinggalkan.

SakinHani juga berhak untuk mengedit atau memadam mana-mana komen yang dikemukakan kepada blog ini seperti:
>Komen yang disifatkan sebagai spam
>Komen tidak senonoh
>Komen mengandungi bahasa atau ayat yang boleh menyinggung sensitiviti kaum atau agama yang lain
>Komen yang menyerang seseorang individu atau organisasi
>Komen yang berbaur perkauman