Sabtu, 6 April 2013

BIRD FEEDER


hai hai hai.... salam sabtu!

Sejak tersinggah dekat Zoo Melaka dulu teringin nk buat sarang burung dekat rumah macam ni. since rumah sekarang byk pokok sekelilingnya, rase mcm nk buat taman burung. LaLaLa~

ops... 18SX
tapi tapi, pernah la jgak buat gune kelapa yg telah diambil air kelapa dan isinya. dibiarkan kering bermalam2.akhirnya xkering2 malah makin basah ditimpa hujan. lama-lama jadi busuk! eeeuuuwww~

then i got an idea from internet. yeay!!! the power of money??? erk...

lupekan pasal bird house tadi kite fokus pada BIRD FEEDER. ok apa, since kt umah pon mmg slalu bagi burung makan, tp problem bile hujan, no one ever want to wake up and secure the bird food! 

poor bird, crunchy food get wet in the rain ~

Gune produk sedia ada
so, how about this ?
pic : google
mcm mahal ! mana plak nak cari menatang nih ? ooo... maybe dekat kedai haiwan adela kot... 


Gunakan akal fikiran yg kreatif lagi inovatif
kalau macam ni plak?
pic : google

worth it ! 
botol : free, 
ranting : boleh cari 
tali gantung : boleh cari
problem : risiko dimasuki air hujan
altervative : gantung bawah bumbung (xtrill langsung kan?)
 

kalau macam ni pon ok gak kan!
pic : google

botol : free, 
tali gantung : boleh cari
problem : risiko dimasuki air hujan

hmm....
senang je nih....





2 ulasan :

  1. nice sharing...

    thanks 4 info...

    BalasPadam
  2. Layan~ Apa2 bley guna kalau kita kreatif.. Pakai tin biskut pn ok :)

    Doa Minta Jodoh Sampai Cepat

    BalasPadam

komen dari akaun google plus korang SH boleh baca tapi orang lain xboleh baca. ada problem dgn google+ comment, so tak boleh nak aktifkan,

Sebarang komen yang ditinggalkan adalah tanggungjawab anda sendiri. SakinHani tidak akan bertanggunjawab terhadap komen yang ditinggalkan.

SakinHani juga berhak untuk mengedit atau memadam mana-mana komen yang dikemukakan kepada blog ini seperti:
>Komen yang disifatkan sebagai spam
>Komen tidak senonoh
>Komen mengandungi bahasa atau ayat yang boleh menyinggung sensitiviti kaum atau agama yang lain
>Komen yang menyerang seseorang individu atau organisasi
>Komen yang berbaur perkauman